TOP

Curvy Wallet

Balanceren tussen sparen en spenderen

Ik was afgelopen weekend een nachtje weg met een vriendin. Op het programma: een middagje shoppen. Nu was winkelen nooit echt een hobby, maar een keer een middagje struinen in woon- en kledingwinkels is toch wel leuk. Alleen: ik ben natuurlijk aan het sparen. Ik probeer mijn geld uit te geven aan de dingen die ik écht belangrijk vind en niet aan het kopen van onnodige spullen. Maar na een middagje shoppen met een vriendin die een goed inkomen heeft en het leuk vindt om er goed uit te zien, merk ik dat ik het ook wel heel saai vind om niets te kopen. En dat ik eigenlijk ook wel toe ben aan een mooie, nette winterjas. En dat ik dan eigenlijk ook wel nieuwe schoenen wil. Maar ik voel nogal een drempel om hier ‘zomaar’ een euro of 200 aan uit te geven. Omdat ik me er zo bewust van ben dat ik hier ook van kan sparen, en het zelfs meer geld waard kan laten worden door het te beleggen.

Maakt geld uitgeven gelukkig?

Ik merk dus dat hoe ik het nu doe: in principe zo min mogelijk uitgeven aan niet-essentiële dingen, niet goed (meer) werkt. Maar hoe zal ik het dan wel doen? Als jullie een goed idee hebben, hoor ik dat graag in de comments! Voor nu ga ik me op twee dingen focussen: mindset en budgetteren.

Mindset

Ik denk dat hier veel te winnen valt. Dit weekend dacht ik: ik wil eigenlijk wel shoppen, maar dit mag niet (van mezelf). Net als bij diëten, is dit voor mij niet de meest ideale strategie. Dit zorgt er namelijk voor dat ik ongeveer alleen maar kan denken aan wat ik niet mag eten. En dat ik dan geen chocola eet – wat ik eigenlijk het liefste eet, omdat dat niet mag – maar bijvoorbeeld dropjes die ik niet perse heel lekker vind. Ik wil mezelf dus geen beperkingen opleggen, maar juist beseffen dat het mijn eigen keus is. Dat ik het zelf wíl. Bovendien merk ik dat ik het idee van minimalisme interessant vindt. Dat weinig kopen bijdraagt aan een minder vervuilde wereld, maakt het makkelijker om kritisch te zijn op uitgaves. Hier ga ik me dan alvast in verdiepen!

Budgetteren

Ik heb het op verschillende blogs gelezen: meten is weten. Maar ik vind het eerlijk gezegd nogal een gedoe. Ik heb wel eens mijn vaste lasten per maand berekend en dit was op zich best snel gedaan. Maar ik heb nog nooit álle kosten van het jaar bij elkaar opgeteld en per maand verdeeld. Ook omdat dit voor mijn gevoel elk jaar veranderd. Maar goed: ik denk wel dat het rust geeft als ik precies weet wat mijn vaste lasten (gemiddeld) zijn. Dan kan ik hiervoor budgetteren én kan ik ook een bedrag reserveren voor de ‘treat yo self’ categorie! Met dit leuke doel in gedachten ga ik er toch maar aan beginnen. Jullie horen uiteraard hoe dit me afgaat.

Hoe zorgen jullie ervoor dat sparen leuk blijft? En hebben jullie nog tips over mindset of budgetteren?

 

 

Comments (11)

 • Van her naar HOT

  Qua budget heb ik zelf ook nooit op jaarbasis gekeken (want inderdaad, er verandert nog weleens wat). Gewoon per maand de vaste lasten bekeken en toen heb ik voor andere dingen beslist wat ik er zelf (max) aan wil uitgeven. Gaandeweg merk je dan of dat haalbaar is en kan het evt. nog wat aangepast worden. Ik merk dat dat voor mij het beste werkt, maar het is zeker een work in progress!

  reply
 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Mijn vrouw Martina en ik geven onszelf zakgeld voor hobby’s, etentjes, cadeau’s en kleding. Het staat op een aparte rekening en dat bedrag geven we zonder schuldgevoel uit. Dan blijven je overige geldstromen en reserveringen zuiver en gescheiden. Bankpas gezamenlijke rekening voor reguliere uitgaven, bankpas eigen rekening is zakgeld. Super simpel systeem zonder extra administratie.

  Toch zijn we vanaf afgelopen januari wel een kasboek ik excel gaan bijhouden voor de gezamenlijke uitgaven. Kost 10 minuten per week, maar geeft een hoop extra inzichten en vooral een stok achter de deur waardoor we zeker 5% extra zijn gaan (be)sparen. Het is een keuze. Als je er geen zin in hebt, moet je het vooral niet met tegenzin doen.

  reply
   • Chris

    Inderdaad op de gezamelijke rekening

    reply
     • Chris

      De kosten voor thuisbezorgd sprongen er wel erg uit, daar hebben we sterk op gekort. Ook de kosten voor transport zijn hoger dan we vooraf hadden ingeschat. Daar zijn we nog aan het kijken wat er mogelijk is.

      Voordat we met het kasboek waren gestart, hadden we al in de volgende kosten gesneden: Lagere internetsnelheid (50Mbit) geen TV abonnement meer, Tandarts en rechtsbijstand verzekering eruit. Die betalen we uit de buffer. Overgestapt van energieleverancier. Auto niet naar dealer, maar “een mannetje” Geen tijdschrift abonnementen.

 • Financefitgirl

  Ik geef mezelf altijd gewoon een budget voor ‘leuke dingen’: terrasjes, kleding, stappen etc. Doordat je het dan weer mag, voelt het niet slecht om er geld aan uit te geven. En mocht ik een dure/luxe maand hebben gehad (vb door veel te uiteten), dan geef ik mezelf de maand erop minder budget. Zo doe ik dat al bijna een jaar en dat werkt voor mij perfect :).

  reply
 • Suzan

  Ik houd m’n kosten per maand bij. Heb een aantal standaard categorieën zodat ik snel kan zien waar m’n geld heen gaat. Dat helpt mij wel bewust om te gaan met m’n uitgaven.

  reply

Post a Comment