TOP

Curvy Wallet

Deze mindset helpt mij minder geld uit te geven

Ik heb mijn eerste boek over geld gelezen: Geld en Gedrag van Dan Ariely. Wat me hieruit het meest is bijgebleven, zijn de ‘alternatieve’ kosten. Wat zoveel betekent als: als je jouw geld ergens aan uitgeeft, kun je het nergens anders aan uitgeven. Dit klinkt logisch, alhoewel ik “alternatieve kosten” een beetje een onduidelijke term vind. “Alternatieve bestemmingen voor je geld” vind ik duidelijker, maar ik snap ook dat dit minder pakkend is.

Alternatieve kosten

Het probleem van de “alternatieve kosten” denk: “alternatieve bestemmingen voor je geld”, is dat geld het ultieme ruilmiddel is. Je kunt het overal voor gebruiken en daarom is het heel moeilijk de “alternatieve kosten” te bepalen. Als je schoenen wilt kopen, kun je het ene paar nog wel met het andere vergelijken. Wellicht is de een iets duurder, maar ook iets mooier, dan kun je nog wel bedenken of je het die extra 10 of 20 euro waard vindt. Maar het wordt lastiger als je moet bedenken of je dit bedrag – laten we zeggen 100 euro – echt het allerliefst aan schoenen uitgeeft. Zou je niet liever heerlijk luxe uit eten gaan? Of wil je hiervoor de hele week boodschappen doen? Of boek je hiervoor een nachtje in een hotel? Of beleg je dit liever, met de kans dat het meer waard wordt?

Werkelijk uurloon

Het is dus niet alleen heel moeilijk om dit elke keer te bedenken, het is ook een beetje vermoeiend. Maar ik had er nog nooit zo over na gedacht, dus ik vond het wel een interessante gedachtegang. Zeker omdat het me deed denken aan een wijsheid van Vicki Robin van “Your money or your life”. (Kleine disclaimer: Ik heb alleen over dit boek gehoord en heb het zelf nog niet gelezen, dus ik hoop dat ik haar gedachtegang goed overbreng.) Zij heeft het namelijk over jouw “daadwerkelijke uurloon”. Normaal gesproken deel je jouw maandsalaris door het aantal uur dat je per maand werkt en: voila, je uurloon. Maar zij daagt je uit om de tijd voor het reizen, voorbereiden en bijkomen van je werk op te tellen bij de gewerkte uren. En de kosten voor je werkkleding en eten (bijv. lunch op werk, afhaalmaaltijden omdat je laat thuis bent en koffies op het station) van het loon af te halen. Oftewel de tijd en kosten te verrekenen die je zonder werk niet zou besteden. Als je dit doet, blijkt waarschijnlijk dat jouw uurloon veel lager ligt dan je denkt. Bij mij is dit zeker ook het geval. Ik reis elke dag ruim een uur heen en weer en koop geregeld een snelle, duurdere maaltijd. Ook heb ik jasjes, bloesjes en schoenen die ik speciaal voor werk heb gekocht.

Kritische mindset

Deze twee wijsheden samen zorgen bij mij voor een kritische mindset als ik geld uit ga geven. Bij een aankoop die niet noodzakelijk is of waar ik over twijfel, denk ik nu: ik heb hier een uur / ochtend / week voor gewerkt, is dit echt hetgeen waar ik dit geld het liefst aan zou besteden? En dit maakt echt verschil. Het zorgt voor minder onnodige uitgaves en het zorgt ervoor dat ik mijn geld besteed aan dingen waar ik echt blij van word.

Ik hoop dat deze mindset jullie ook kan helpen. En ben uiteraard heel benieuwd welke ‘trucs’  of mindset jullie hanteren bij het doen van aankopen?

Comments (2)

  • Niet Tot 71

    Mooi te lezen dat het jou nieuwe inzichten heeft geleerd. Zelf hanteer ik de regel dat ik iets niet meteen mag kopen als het wat duurder is. Als ik iets heel moois zie bijvoorbeeld, dan is het makkelijk om naar de winkel te rennen om het te kopen. Wat ik dan juist doe is eerst een paar dagen wachten, wil ik het dan nog heel graag en het budget laat het toe, dan mag ik het kopen.

    reply

Post a Comment