TOP

Curvy Wallet

Drie financiele lessen die ik leerde tijdens het surfen

Als er voor mij iets is dat symbool staat voor (financiële) vrijheid is, is het golfsurfen. Ik vind het heerlijk om te doen: je bent fysiek bezig, je bent in het water en door de inspanning ben je na afloop heerlijk voldaan. Bovendien: als het lukt om een goede golf te pakken, is dat echt een van de tofste dingen die er is!

Hoewel surfen een doel kan zijn voor mensen die financieel vrij willen worden, denk je misschien niet meteen dat surfen ook kan bijdragen aan de weg hiernaartoe. Maar ik heb gemerkt dat de lessen die mij hielpen bij het leren surfen, ook van pas komen bij het beter omgaan met mijn financiën.

De lessen die ik leerde bij het surfen

1. Je moet er wat voor over hebben

Sparen is niet het gespaarde bedrag overmaken naar je spaarrekening, net zoals dat surfen niet bestaat uit het staand berijden van een golf. Surfen is: je natte wetsuit aantrekken in de kou, de golven trotseren op je weg naar achteren en als je daar eenmaal bent: peddelen, peddelen, peddelen! Totdat je eindelijk een golf kunt pakken. Zo is het ook met sparen: je moet zelf avondeten maken in plaats van eten laten bezorgen, omrijden naar een goedkopere supermarkt, met de fiets gaan in plaats van de auto en een keer geen koffie halen op het station. Je moet kortom allerlei kleine dingen doen, die misschien minder leuk zijn, maar die er wel voor zorgen dat je kunt doen wat je leuk vindt / graag wilt.

2. Leer van anderen

Surfen is echt lastig om goed onder de knie te krijgen. Voordat je gaat beginnen een les (of wat) nemen, scheelt een hoop frustratie. Hierdoor leer je wat je moet doen, waar je op moet letten en welke dingen het verschil maken. Op een nieuwe surfplek is het bovendien heel handig om de ‘locals’ precies na te doen. Zij weten waar je erin moet gaan en waar de golven breken. Dit geldt ook voor financiën: je kunt heel veel leren van mensen die het goed doen. Probeer dan ook zoveel mogelijk te weten te komen over hoe anderen dit doen. Door het aan mensen te vragen, boeken te lezen, blogs te lezen of podcasts te luisteren. Weten wat werkt, maakt het veel makkelijker om hier zelf succesvol mee aan de slag te gaan.

3. Successen vieren

Hoewel ik een halfjaar bijna elke dag heb gesurfd, kan ik nog steeds niet goed surfen. En dat vind ik helemaal niet erg. Omdat ik het juist heel erg leuk vind dat het zo ontzettend moeilijk is. Dit zorgt er namelijk voor dat het elke keer weer zin heeft om te gaan surfen, omdat je elke keer  een heel klein beetje beter wordt. Wel heb ik geleerd dat als je een goede dag hebt, of zelfs een goede golf pakt, je hiervan moet genieten. Omdat het misschien wel de laatste goede golf van je sessie is, of omdat het de komende twee dagen slechter gaat. Niet meteen denken: “morgen gaat het vast nog beter!”, maar gewoon blij zijn met hoe het ging en daar tevreden mee zijn. Dit geldt ook voor je financiën: blij zijn met wat je hebt. Niet vergelijken met anderen die al langer aan het sparen zijn of meer verdienen, maar elke keer dat jij iets goeds doet, hier blij mee zijn. Blij zijn dat je er beter in wordt en beseffen dat elke kleine stap je richting jouw doel brengt!

Ik ben benieuwd of jullie ook een hobby hebben waarbij jullie financiële lessen hebben geleerd. En ik hoop natuurlijk dat jullie hier iets aan zullen hebben!

O en wat ik ook leerde van het surfen: dat het heel normaal is om vrouwen en mannen gelijk te betalen. Way to go, WSL!

Comments (4)

 • mariimma

  Wat een leuke vergelijking! Vind je het goed als ik het stokje overal, later deze week een keertje?

  reply
 • Pasja

  Leuk je te volgen! Naast alle andere blogs.

  Wij zijn al wat ouder, vijftigers, en wat laat begonnen met FI. (Eigenlijk pas 3 a 4 jaar geleden mede door omstandigheden). Maar nooit te oud om te leren toch?

  Sparen deden we altijd al wel, echter niet met een specifiek doel. Gewoon om een buffer achter de hand te hebben.

  Nu zijn we er al dus enige tijd serieus mee bezig.
  Dit betekent o.a. dat ik ipv 24-28 u.p.w. vanaf 1 oktober 16 u.p.w. ga werken (omgekeerde werkweek:).
  En hopelijk over 1 a 2 jaar de keuze kan maken iets te (blijven) doen wat ik leuk vind om te doen, een paar maanden per jaar ofzo

  Wij hebben dus in relatief korte tijd verder en ruimer gespaard, groter huis met ruime overwaarde verkocht, kleiner en goedkoper gaan wonen (kids toch uit huis) , weer verder sparen en extra aflossen voor lage lasten.
  Dus al best een beetje HOT..

  Tijdens deze reis ontdekt wat we nu werkelijk aan inkomen nodig hebben om toch nog leuk te leven.
  Dit begon met inzicht krijgen in inkomen versus uitgaven, schrappen en daarnaast pay yourself first. Ook hebben we altijd een potje Fun waar we maandelijks inleggen als “vaste last” zeg maar. Voor de leuke dingen die we graag doen.

  Voor ons werkt het zo prima en brengt ons dichter bij ons Fire doel.

  Veel succes met je blog en je financiele/persoonlijke doelen.

  reply

Post a Comment