TOP

Curvy Wallet

Financiële onafhankelijkheid: wat is dat eigenlijk?

Voor mij is het inmiddels een begrip, maar een jaar geleden had ik nog nooit van financiële onafhankelijkheid gehoord. Of van financially independent, financially free of ‘FI’. Allemaal woorden voor hetzelfde: niet meer hoeven te werken om alle kosten te betalen. En wel omdat je passieve inkomen genoeg genereert om dit voor jou te doen.

Wanneer ben je dan financieel onafhankelijk?

Je bent dus financieel onafhankelijk als er – zonder hiervoor te werken – genoeg geld binnen komt om van te leven. Niet alleen deze maand of dit jaar, maar voor altijd. Dit kan op allerlei manieren, maar wat volgens mij het meest voorkomt is ofwel uit beleggingen of uit vastgoed. Bij vastgoed is het eenvoudiger: als je vanuit huurinkomsten genoeg verdient om van te leven, ben je in principe financieel onafhankelijk. Je hoeft nooit meer te werken en toch kun je in alle levenskosten voorzien. Bij beleggingen – ook wel een aandelenportefeuille – gaat men uit van de 4%-regel. Het idee hiervan is dat je zoveel vermogen hebt, dat je van 4% van dit vermogen een jaar kunt rondkomen. Het vermogen groeit jaarlijks met meer dan 4%, althans daar wordt vanuit gegaan. Hierdoor krimpt je vermogen niet en kun je dus in theorie tot in de eeuwigheid rondkomen zonder te werken.

Mijn reis naar financiële vrijheid

Ik vind het idee van financiële vrijheid te gek. Niet perse om nooit meer te werken, maar om zelf de keuze te hebben waar, wanneer en waaraan ik werk. Maar als ik heel eerlijk ben, twijfel ik soms of het echt kan lukken. Misschien omdat ik pas net begonnen ben, maar het voelt nog heel ver weg. Daarom ben ik heel blij met alle blogs, boeken en podcasts over dit onderwerp: niet alleen omdat ik hier kennis heb gemaakt met het concept financiële vrijheid, maar ook omdat dit mij steeds meer het vertrouwen geeft dat het echt kan!

Comments (6)

 • FireMe

  Succes met je reis! Ik ga je volgen.

  reply
 • Mr. Robot

  Hoi CurvyWallet, leuk dat je je blog bent begonnen. Welkom in de wondere wereld van FIRE/FIRO/DGI/etc 🙂 Leuk om je tegen te komen op de Slack-groep, vandaar dat ik je blog even opgezocht hebt. Net zoals FireME zal ik met veel interesse je reis volgen. Ikzelf heb ook en blog en hoop je ook daar te verwelkomen.

  reply
 • Janine @ simpelrijkleven.nl

  Leuk dat je ook bent gaan bloggen. Ik heb je toegevoegd aan mijn leeslijst en ga je met veel plezier volgen 🙂

  reply

Post a Comment