TOP

Curvy Wallet

Gebruik september als het nieuwe januari

Ik heb de laatste dagen het gevoel dat de zomer bijna is afgelopen. Collega’s komen terug van vakantie, de scholen gaan weer beginnen en het weer wordt herfstig. Ik merk dat ik zin heb in de herfst: wandelingen maken door de herfstbladeren en lekker binnen onder een kleedje met kaarsjes aan. Maar ik merk ook dat ik zin heb in dit ‘nieuwe jaar’. Om werk weer volop op te pakken na een rustigere periode, om weer te gaan voetballen in het nieuwe seizoen én om weer even goed op een rijtje te zetten wat mijn prioriteiten zijn!

Waarom september dé tijd is voor nieuwe doelen

Ik heb dit idee voor het eerst gehoord bij Gretchen Rubin; een van mijn favoriete denkers die vooral schrijft (en podcast!) over geluk. Zij zegt altijd dat je de kracht van een ‘schone lei’ kunt gebruiken om veranderingen door te voeren. Bovendien is september eigenlijk veel logischer dan januari. In januari heb je net kerst en oud & nieuw achter de rug, waarbij je veel eet en binnen zit. Bovendien zijn de dagen kort en is het buiten koud. Het is kortom niet de meest inspirerende periode van het jaar. Terwijl je nu net een heerlijke, zonnige zomer achter de rug hebt! En dus genoeg opgeladen bent om aan de slag te gaan met nieuwe doelen.

Mijn doelen voor dit ‘nieuwe’ jaar

Doel 1: meer verdienen

Ook al ben ik een website begonnen over ‘personal finance’, het voelt heel gek om dit op te schrijven. Omdat ik bang ben dat het toch niet gaat lukken. Maar ik besef me heel goed dat deze onzekerheid juist een beperkende gedachte / emotie is, dus daarom staat hij bovenaan het lijstje! Hoe ik dit ga doen weet ik nog niet, maar het wordt zeker een aandachtspunt de komende tijd.

Doel 2: 20 procent van mijn inkomen sparen

Ik weet dat er mensen zijn die – zeker in de ‘FI-wereld’ (fifinancial independence) – veel meer sparen dan dit. Ook ben ik me ervan bewust dat er voor financiële onafhankelijkheid een veel hoger spaarpercentage nodig is, maar voor nu is dit voor mij een mooi streven. Ik red het nu nog niet, maar kom in de buurt. Van deze 20 procent wil ik 10 procent ‘beleggen’, de andere 10 procent spaar ik voor een ander huis en/óf een ‘sabbatical’.

Doel 3: niet geblesseerd raken

De volgende doelen zijn geen financiële doelen, maar wel belangrijke doelen voor een zo optimaal mogelijk leven! Hoewel ik niet geblesseerd raken natuurlijk niet helemaal zelf in de hand heb, ga ik het volgende doen: altijd naar de voetbaltraining en daarnaast zelf krachtoefeningen doen.

Doel 4: minder suiker eten

Het doel om gezonder te eten, heb ik wel eens vaker nagestreefd. Meestal zonder veel succes! Maar sinds kort denk ik dat suiker een van de ‘triggers’ is voor mijn – vaak voorkomende – buikpijn. En omdat het leven veel leuker is zonder buikpijn, is dit voor mij een heel belangrijk doel.

Doel 5: zoveel mogelijk tijd met geliefden 

Als ik ergens blij van wordt, dan is het tijd met mijn vriendinnen, mijn familie en mijn vriend. Dus dat is een goed voornemen! En ik ga er vanuit dat dit makkelijk gaat lukken, nu ik veel meer tijd over ga hebben door minder tv en telefoon. 🙂

 

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn om ook in september (vanaf morgen dus!)  jouw doelen of voornemens eens onder elkaar te zetten. En als jullie nog tips hebben om meer te verdienen of voor suikervrije snacks, hoor ik het graag in de comments!

Foto door Pawel Czerwinski

Post a Comment