TOP

Curvy Wallet

Hoe ik ben begonnen met sparen

Vorig jaar ben ik begonnen met sparen bij mijn moeder. Dan denk je misschien: hoezo bij je moeder? Maar ik had wel vaker geprobeerd te sparen, op mijn eigen spaarrekening. Alleen dan kon ik mijn spaarsaldo zien en het binnen een halve minuut terugboeken naar mijn eigen rekening. Dit zorgde ervoor dat ik aan het einde van de maand mijn spaargeld alsnog opmaakte.

Ik weet niet precies hoe ik erop kwam om het daarom naar mijn moeder over te maken, maar ik ben blij dat ik het heb bedacht. Dit werkte namelijk wel! Ik begon met 25 euro per week. Dit zou ik namelijk bijna niet merken, dacht ik. Omdat het dan net leek alsof ik een extra boek had gekocht of een keer extra buiten de deur zou lunchen. Dit bleek inderdaad zo te zijn!

Al snel ging ik in excel bijhouden hoeveel ik had gespaard. Na twee maanden was dit ongeveer 200 euro. Dit schoot niet echt op vond ik en daarom besloot ik er 50 euro per week van te maken. Dit is zo gebleven en inmiddels heb ik op deze manier redelijk ongemerkt vierenhalfduizend euro gespaard!

 

Mijn tips om vandaag nog te starten met sparen

 


Begin vandaag

Al spaar je 10 euro per maand, het is belangrijk om te beginnen. Begin zonder te denken dat het geen zin heeft, dat je te weinig spaart of dat het te lang duurt voordat je een groot bedrag bij elkaar hebt gespaard. Als je klein begint, zal het goed lukken. Bovendien weet ik zeker dat je vanzelf steeds meer wilt sparen.

 

Zet het uit het zicht

Zorg ervoor dat je het geld niet meer automatisch ‘ziet’. Als je het geld kunt zien, ben je eerder geneigd het weer te gebruiken. Open een aparte spaarrekening of spaar zoals ik bij een familielid of vriend(in).

Blijf eraf

Als je het eenmaal hebt gespaard, moet je er vanaf blijven. Zorg ervoor dat dit lukt doordat je het bedrag dat je spaart ook echt kunt missen. Als je het eenmaal ‘terug’ gaat pakken, is het heel verleidelijk om dit steeds te doen. Dit werkt bovendien demotiverend omdat je anders gaat twijfelen of het gespaarde wel echt gespaard is.

Weet waarvoor je spaart

Spaar je voor een buffer? Zodat het geen probleem is als er iets stuk gaat. Of spaar je voor een reis, een nieuw huis of zodat je een paar maanden niet hoeft te werken? Zorg ervoor dat je weet wat dit is en dat het iets is wat je heel graag wilt!

Dit waren de tips die mij tot nu toe goed hebben geholpen!

Comments (2)

 • Tulagi

  Hoi Dorien,
  Leuk artikel. Slim om op deze manier te sparen. Ik probeer dit ook zo met mijn dochters en geef ze een beetje rente over het spaargeld wat ze bij mij parkeren!

  Groetjes,
  Tulagi

  reply

Post a Comment