TOP

Curvy Wallet

Kan ik een weekend zonder tv en telefoon?

Afgelopen weekend las ik een artikel in de Flow met als ondertitel: “Reuzehandig, die smartphone. Maar ongemerkt scrollen we al onze lege momenten weg en zijn we vergeten hoe het is om vrij en spontaan te zijn.” Nu vind ik de flow sowieso een heel tof tijdschrift, dat jullie hier vast nog vaker voorbij zullen zien komen omdat ik hier wel vaker mijn ‘wijsheden’ en ‘levenslessen’ vandaan haal! Het artikel begint ermee dat de schrijfster van het artikel al twee jaar lang geen boek heeft gelezen, omdat ze hiervoor geen tijd had (gemaakt). Aangezien de flow die ik las een paar maanden oud was, pakte het artikel meteen mijn aandacht. De strekking van het verhaal is – naar eigen inzicht samengevat – dat de smartphone ervoor zorgt dat het lijkt alsof je het druk hebt, veel dingen aan het doen bent, je een bepaalde onrust ervaart, terwijl je eigenlijk niets wezenlijks uitvoert. Dit herken ik heel erg en bij mij geldt dit eigenlijk ook voor de tv. Hoewel ik het heerlijk vind om een leuke film te kijken, zijn er ook avonden dat ik doelloos van het ene naar het andere programma zap. Dit zorgt bij mij voor een bepaalde onrust: “is dit nu het leven?“. Terwijl ik na een avond met een boek of een tijdschrift met voldoening naar bed ga.

Vrij zijn of je kapot vervelen

Ik kijk dus aardig wat tv. Maar wat ik echt vaak doe, is mijn telefoon checken. ’s Ochtends als ik wakker word, tijdens mijn ontbijt, tijdens een saai moment op werk, voordat ik ga slapen en zelfs soms als ik naar de wc ga! Ik check dan whatsapp, facebook en instagram. Terwijl ik eigenlijk zelf bijna nooit iets post en ook mijn vrienden zeker niet elke dag posten. Dus het is niet zo dat ik iets misloop, als ik mijn telefoon niet weet ik hoeveel keer per dag check. Maar toch kan ik het moeilijk bedwingen. Omdat ik dit blog ben begonnen om optimaler te leven en zonder TV leven natuurlijk heel goed past bij de weg naar financiele onafhankelijkheid, vind ik het wel leuk om te onderzoeken of dit beter kan. Vandaar mijn voornemen voor aankomend weekend: een weekend lang zonder tv en telefoon. Van vrijdagavond tot maandagochtend.

Verwachtingen van een beeldschermvrij weekend

Ik heb er best wel zin in, alhoewel ik het ook een beetje spannend vind. Ik laat mijn telefoon aan, maar alleen om te bellen of gebeld te worden. Dit wordt dus een hele uitdaging om er af te blijven. Ook heeft mijn vriend al aangegeven geen behoefte te voelen mee te doen, dus de verleiding om voor de tv te gaan zitten zal er zeker zijn. Ook staan er al twee dingen gepland: vrijdagavond komt een vriendin eten en zaterdag moet ik voetballen. De rest van het weekend is echter leeg. Leeg om te lezen, te wandelen, klusjes te doen of wat ik ook maar wil! Het is in ieder geval leeg om heel anders te worden dan de vijf doordeweekse dagen waarop ik werk..

Volgende week horen jullie of het is gelukt en hoe het beviel. Mochten jullie nog tips hebben: voor hoe je van je telefoon afblijft of wat echt leuk is om eens te doen, hoor ik het graag!

Comments (6)

 • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  Dit is voor mij ook wel een thema, heb er ook diverse keren over geschreven. Wat mij sowieso erg geholpen heeft is een app installeren die bijhoudt hoeveel tijd ik op m’n telefoon zit. Daar elke dag een update van krijgen is best confronterend. Verder is het vooral volhouden, als je eenmaal gewend bent, dan zit je niet meer steeds ‘oh, ik zoek het wel even op’ of ‘zou er nog iemand wat gezegd hebben’. Het geeft mij heel veel rust om mijn telefoon uit de buurt te houden, maar soms gaat het heel ongemerkt weer de verkeerde tijd.

  De tv uit zou ik ook graag vaker willen doen, maar zelfs als ik zelf niet kijk, heeft vriend ‘m wel graag (en vaak) aan. Die zet ‘m ’s morgens al aan voor hij naar z’n werk gaat en ’s avonds ook direct als hij terugkomt. Als hij een avond weg is, zet ik hem heel vaak uit. Kaarsje aan, lekker boekje erbij en dan kan ik echt genieten van het geluid van stilte.

  In ieder geval succes met je experiment, ik denk dat je er veel aan zult hebben!

  reply
 • RTIL

  Ik had het artikel een tijdje terug ook gelezen en gelukkig is dat voor mijn niet zo’n ding. Ik doe al 10 jaar zonder tv, scheelt weer geld en je mist niks. Dat wat je echt wil zien kan je eventueel terug kijken maar merk dat ik dat zelfs al bijna nooit doe. Ook van m’n telefoon heb ik weinig last aangezien ik niet aan facebook, instagram, snapchat enz doe. Ik kan er eigenlijk alleen mee bellen en appen.

  Afijn, succes met je weekendje digitale detox en ik hoop dat het een beetje bevrijdend voor je werkt!

  reply
 • Huisvlijt

  Ik ben gelukkig niet verslaafd aan mijn smartphone. Juist in ‘lege’ momenten is het de kunst om niet iets te gaan doen maar het te ondergaan. Vaak komen er dan ineens allerlei creatieve ideeën los is mijn ervaring.

  reply

Post a Comment