TOP

Curvy Wallet

Recap: een weekend zonder tv en telefoon

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het is me niet gelukt om helemaal geen tv en telefoon te gebruiken. Maar… ik vind het toch een geslaagd experiment! Hieronder lees je waarom en natuurlijk hoe het ging.

Meer tijd over zonder smartphone

Ik wilde vooral ervaren of er meer ‘ruimte’ kwam door minder op mijn telefoon te kijken. Vooral het eindeloos, onnodig checken van instagram en facebook stoorde me en maakte me onrustig. Het goede nieuws: ik heb het hele weekend niet op Facebook en instagram gekeken!

Ook heb ik gemerkt hoeveel ik normaal met mijn telefoon bezig ben. Een podcast op de fiets naar huis, even een vriendin appen, even mijn bankrekening checken, etc. Ik was me er heel erg van bewust dat ik een weekend lang niet op mijn telefoon ‘mocht’. Toen ik vrijdagavond ging slapen, voelde het helemaal een beetje spannend om zonder op mijn telefoon te kijken naar bed ging. Alsof ik een soort risico nam door niet te kijken. Bizar natuurlijk, maar zo voelde het wel.

Helemaal onder het gebruik van mijn telefoon kwam ik niet uit, omdat ik mijn Google Maps nodig had voor navigatie en whatsapp voor het verzamelen voor de voetbal. (Toen kon ik ook meteen zien wat een onzin dat ongeruste gevoel die avond ervoor was, er was niemand die me individueel had geappt!) Ook heb ik mijn zus en moeder op zondag gebeld. Maar verder helemaal niet. Ook de TV is bijna* het hele weekend niet aan geweest, met dank aan mijn vriend die heel lief meteen de tv uitzette toen ik bij hem thuis kwam. En samen zorgde dat er inderdaad voor dat ik meer ‘rust’ ervaarde en ook had ik het gevoel dat ik zeeën van tijd had. Niet dat ik nu wereldschokkende, originele dingen gedaan heb, maar ik heb het balkon opgeruimd, de ramen gelapt, granola en koekjes gebakken en zelfs de boeken op mijn boekenplank op kleur gesorteerd! Typisch dingen waar ik normaal ‘niet aan toe kom’.

(* Zondag ben ik ziek geworden en heb toen uit pure verveling de tv een uur aan gehad.)

En nu?

Op mijn ‘Moment-app’ – gedownload naar aanleiding van een tip in de comments – zag ik dat ik zaterdag 30 minuten (navigatie) en zondag 0 minuten op mijn apps heb gekeken. Maar ik kon ook zien dat dit maandag en dinsdag alweer meerdere uren per dag was! Het zal dus nog wel wat werk vergen, voordat ik er echt minder op kijk. Voor nu wil ik in ieder geval ’s ochtends vroeg en na achten niet meer op mijn mobiel. Hopelijk geeft dat wat rust. En ik hoop dat de wetenschap dat ik echt niets mis ook helpt om hem minder te pakken. En wie weet plan ik binnenkort nog eens een weekendje zonder tv en televisie. We gaan het zien!

Foto: Tiko Giorgadze

Post a Comment